Binnenkort in ons assortiment!


smokey olive wood

Voor elke barbecue, grill, smoker of rookoven biedt Smokey Olive Wood de juiste (korrel) maat hout.
Kenmerkend voor onze houtsoorten is de hoge dichtheid.
Daarom brandt het langzaam, en is er minder hout nodig voor hetzelfde resultaat.
De fijne, milde en aromatische rook van mediterrane houtsoorten verbetert de smaak van je gerechten.
Smokey Olive Wood geeft je gegrilde gerechten een unieke, mediterrane en lichte rooksmaak.

Welkom bij Smokey Olive Wood!


Barbecuebootjes

Veel visrestaurants hebben in Málaga aan het strand een bootje gevuld met zand met daarop brandend en rokend wortelhout van de olijfboom. Deze bootjes fungeren als barbecues en worden gebruikt voor de zogenoemde espetos de sardinas (gegrilde sardines) in de welbekende chiringuitos (buitenrestaurantjes op het strand). De espetero is de kok die de espetos de sardinas toebereid. 

Naast dit gerecht worden op de met zand gevulde bootjes verschillende vissoorten en zeevruchten bereid. De heerlijke geur van rokend olijfhout en de toebereide zeevruchten en vissoorten verspreid zich tijdens etenstijd over de gehele promenade. De lichte geur van olijfhout past niet alleen bij vis, maar is ook heel geschikt voor bijvoorbeeld kip, varkensvlees, groente en zelfs fruit!

Olijfhout


Oorsprong

In de olijfplantages wordt jaarlijks een gedeelte van de bomen gekapt. de reden is dat de olijven grotendeels met machines worden geoogst. Deze machines werken met een zogenaamde 'schudarm'. Als de schudarm niet meer om de stam van de boom past of door de dikte van de stam de boom niet meer optimaal geschud kant worden, worden deze bomen gerooid en door jongere bomen vervangen. 
Het stamhout wordt meestal verwerkt om de bekende voorwerpen van te maken zoals keukenplankjes, lepels of decoratieve spulletjes. Het wortelhout wordt vaak gebruikt als brandhout of in energiecentrales om elektriciteit mee op te wekken.

Smokey Olive Wood verwerkt dit wortelhout om Chunks, Chips en rookmot te fabriceren. Er worden dus geen bomen speciaal gerooid om onze olijfhout rookproducten te fabriceren. Omdat Smokey Olive Wood de wortels van het olijfhout gebruikt, hoeven we geen schors te verwijderen. Bij houtsoorten als beukenhout wordt het stamhout gebruikt, dit moet alvorens het verwerkt wordt, ontschorst te worden waardoor veel afval ontstaat.

Steeneik


Schaars

De vraag naar ander exotisch rookhout bracht ons bij sinaasappelhout, citroenhout, amandelhout, de Spaanse walnoot, maar ook bij de Steeneik.

De vruchten van de steeneik zijn, wanneer ze geroosterd zijn, eetbaar voor de mens.

De steeneik is ook een boom die de eikels levert voor de Iberische varkens. De eikels van de steeneik verlenen aan de Spaanse, wereldberoemde ham van deze varkens, de geweldige en typische smaak. Aangezien er voor één varken tientallen bomen nodig zijn, is het hout van de steeneik schaars. Ook zorgt de schimmelziekte van deze boom voor grote problemen. Het hout van zieke bomen moet vernietigd worden en bomen rond deze zieke bomen worden vaak uit voorzorg gerooid om een uitbreiding van de schimmelziekte te voorkomen. 


De kwaliteit van het hout van de steeneik is al eeuwen bekend en werd vroeger veel gebruikt om bijvoorbeeld koetsen van te bouwen. In veel goede restaurants wordt dit hout ook gebruikt aangezien het erg hard is, hierdoor langer brandt en de rook van het hout een heerlijke rustieke smaak geeft aan de gegrilde of gerookte levensmiddelen. Dit hout wordt gebruikt om levensmiddelen te roken die wat meer eigen smaak hebben zoals bijvoorbeeld wild, rund en varkensvlees.

Exotische houtsoorten


Traditionele noot

Veel amandelbomen worden in Spanje gerooid en vervangen door andere planten of bomen. Dit doet men omdat het erg arbeidsintensief is de amandelen te oogsten. De meeste amandelen komen uit Noord-Afrika waar de arbeidskosten geringer zijn dan in Spanje. De kwaliteit van het hout van de amandelboom is hoog. Het is een dichte houtsoort die een lange brandduur heeft. De geur van de rook van dit hout is krachtig en past uitstekend bij rundvlees, wild of vissoorten als makreel.


De streken om Valencia zijn buiten de grenzen van Spanje bekend om de citrusvruchten en de Paella. Dit gerecht stamt uit het midden van de 19e eeuw en wordt traditioneel op sinaasappelhout of citroenhout bereid. De rook van deze houtsoorten geeft het gerecht zijn traditionele noot. In de plantages worden de bomen regelmatig gesnoeid om de groei te bevorderen. Ook hier speelt Smokey Olive Wood op in. Het verzamelen en verwerken van dit hout, dat dus niet speciaal voor het produceren van de producten van Smokey Olive Wood gerooid wordt, zorgt voor een ecologisch gebruik van dit product dat eigenlijk afval is. Aangezien citrushout niet per definitie geschikt is als haardhout werd het oorspronkelijk vernietigd. Doordat het een lichte houtsoort is, is het advies de snippers te weken in bijvoorbeeld water of licht bier. Hierdoor rookt het hout langer en geeft het ook een heerlijke smaak aan de levensmiddelen. De rook van deze houtsoorten geven een lichte, fruitige rooksmaak aan de levensmiddelen en passen uitermate goed bij vis, varkensvlees en kip.